30 października 2013

Sernik gotowany z krówką

 Sernik gotowany,
 na kruchym herbatnikowym spodzie,
 z masą krówkową - 
bardzo słodki i pyszny!

SKŁADNIKI:
spód:
300g herbatników lub ciastek kakaowych
200g masła
masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
5 jajek
200g masła
1,5 szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe
1/2 szkl.mleka
dodatkowo:
800g masy krówkowej
150g herbatników
(opcjonalnie 100g margaryny)
posypka czekoladowa

PRZYGOTOWANIE:

Herbatniki wrzucamy do woreczka, i tłuczkiem rozdrabniamy,
następnie przesypujemy do garnka.
Do okruchów dodajemy miękkie masło, i ręką dokładnie mieszamy - 
ma powstać jednolita masa!
Gotową masę nakładamy na blaszkę, i mocno dociskamy do dna.
Ciasteczkowy spód wkładamy do lodówki - 
schłodzi się i stwardnieje.

Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka miksujemy z cukrem i masłem, na jednolitą gładką masę.
Następnie dodajemy ser, cały czas miksując.

Masę serową podgrzewamy.
Mieszamy dość często, żeby się nie przypaliła.

Budynie mieszamy z mlekiem.
Gdy masa serowa zacznie się gotować,
dodajemy budyń - cały czas mieszając. 
Masa serowa ma być gęsta!
Następnie odstawiamy do wystygnięcia.

Na herbatnikowy spód wylewamy masę serową i wyrównujemy.
Następnie układamy herbatniki jeden przy drugim.
na nie krówkę prosto z puszki.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem ozdabiamy posypką czekoladową.

 Do masy krówkowej można dodać odrobinę margaryny - 
wtedy będzie się lepiej nakładać.
Ale uwaga, może spływać z ciasta!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz