28 listopada 2013

Kulki mięsne ze szpinakiem i fetą w sosie z czerwonym pieprzem


 SKŁADNIKI na 3 porcje:
500g szynki wieprzowej
kilka kulek mrożonego szpinaku
80g sera feta
sól, pieprz
czosnek
cebula
750ml śmietany 30% lub 18%
2-3 łyżeczki czerwonego pieprzu
łyżka masła ziołowego
100ml białego wina wytrawnego

PRZYGOTOWANIE:
Mięso kroimy na małe kawałki i mielimy.
Cebulę drobno siekamy, dodajemy do mięsa.
Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Szpinak smażymy na odrobinie oliwy z drobno posiekanym czosnkiem,
doprawiamy solą i pieprzem.

Ser kroimy na małe kawałki.

Z mięsa formujemy małe kulki,
następnie spłaszczamy.
Nakładamy szpinak, odrobinę sera, zlepiamy i formujemy kulki.
Kulki zawijamy dokładnie folią aluminiową.
Gotowe wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 30 minut.

Masło rozpuszczamy w  rondlu,
dodajemy czerwony pieprz i zalewamy winem.
Gotujemy aż sos się zredukuje.
Następnie dodajemy śmietanę, i doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy  - sos ma być gęsty i kremowy. 

Kulki mięsne wyciągamy z folii, układamy na talerzu
i polewamy sosem.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub pure.

Kulki można udusić, lub upiec z piekarniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz