21 listopada 2013

Sernik gotowany, z piernikami!


 Sernik gotowany na kruchym herbatnikowym spodzie,
 z piernikami, czekoladą i skórką pomarańczową! - mniam!

SKŁADNIKI:
300g herbatników
250g masła

1kg sera
5 jajek
200g masła
1,5 szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe
1/2 szkl.mleka
dodatkowo: 
250g pierników w mlecznej czekoladzie
skórka pomarańczowa 
100g czekolady mlecznej 
2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:
Herbatniki wrzucamy do woreczka, i tłuczkiem rozdrabniamy,
następnie przesypujemy do garnka.
Do okruchów dodajemy miękkie masło, i ręką dokładnie mieszamy - 
ma powstać jednolita masa!
Gotową masę nakładamy na blaszkę, i mocno dociskamy do dna.
Ciasteczkowy spód wkładamy do lodówki.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka miksujemy z cukrem i masłem, na jednolitą gładką masę.
Następnie dodajemy ser, cały czas miksując.
Na koniec dodajemy białka, i mieszamy.
Masę serową podgrzewamy.
Mieszamy dość często, żeby się nie przypaliła.
Budynie mieszamy z mlekiem.
Gdy masa serowa zacznie się gotować,
dodajemy budyń - cały czas mieszając. 
Masa serowa ma być gęsta!
Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Na herbatnikowy spód wylewamy masę serową i wyrównujemy.
Pierniki kruszymy rękoma, i posypujemy ser.
Czekoladę łamiemy na kawałki.
Razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej - 
cały czas mieszając,
masa ma być gładka!
Czekoladę wylewamy na pierniki, i posypujemy skórką pomarańczową.

1 komentarz: