12 marca 2013

Oliwy smakowe

Znam dwa sposoby na zrobienie oliwy smakowej..
pierwszy: zalewamy zioła/paprykę/czosnek oliwą, zamykamy słoik/buteleczkę i odkładamy na tydzień, dwa..
drugi sposób - trochę więcej pracy, ale za to smak oliwy od razu!


SKŁADNIKI:
oliwa - nie musi być extra virgin
zioła: bazylia, tymianek lub rozmaryn
papryczki ostre
lub czosnek

PRZYGOTOWANIE:
Bazylię, tymianek lub rozmaryn dzielimy na listki/gałązki;
czosnek obieramy, można ząbki pokroić na pół
papryczki używamy całe.
Oliwę wlewamy do garnka, dodajemy zioła/papryczki lub czosnek i podgrzewamy.
Oliwą ma się lekko gotować - wygląda to tak, że listki, papryka czy czosnek się "prażą".
(Trzeba pilnować żeby się nie spaliło!)
"Prażymy" około 5 minut, wyłączamy gaz.
Gdy oliwa wystygnie wlewamy ją do buteleczek - 
można wrzucić do środka zioła, żeby od razu było widać smak danej oliwy :)


4 komentarze:

  1. mmm ciekawy pomysł, zabieram i spróbuje i siebie w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. smak oliwy jest od razu, ale wiadomo że im dłużej poleży tym smak będzie intensywniejszy - zwłaszcza jeśli oliwy będzie ubywać - wtedy ta "końcówka" np z papryczkami będzie mega ostra!

    OdpowiedzUsuń
  3. noo zrobiłam wyszło świetne takie jak oczekwiałam :) :)

    OdpowiedzUsuń