5 marca 2013

Carbonara.. po prostu!




SKŁADNIKI:
na 3 porcje: 
300g makaronu spaghetti
kawałek boczku - ja użyłam włoskiej Pancetty, ale można nasz Polski :) 
330ml śmietany 30%
sól, pieprz 
2 żółtka 
1 średnia cebula

PRZYGOTOWANIE: 
Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy - ma być al dente. Boczek kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy - składniki wrzucamy na patelnię lekko natłuszczoną oliwą/olejem. Smażymy aż cebulka i boczek delikatnie się zarumienią. Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem - uwaga, nie przesadzić z solą, gdyż boczek, zwłaszcza włoski, sam w sobie jest słony! śmietanka ma się zredukować - powstanie gęsty sos. Gotowy makaron odcedzamy, i wrzucamy na patelnię. Mieszamy dokładnie by cały sos oblepił makaron. Następnie wbijamy dwa żółtka, wyłączamy gaz, i delikatnie wszystko mieszamy. Makaron nabiera połysku :) nakładamy na talerz, można posypać parmezanem, i czymś zielonym 


2 komentarze:

  1. wygląda rewelacyjnie :) pewnie jest kaloryczna, ale czy to ważne??? ale bym zjadła taka porcyjke :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. gdyby nie była tak kaloryczna, to jadłabym ją raz w tygodniu :D

    OdpowiedzUsuń