27 lutego 2013

Mufiny owsiane z jabłkami


SKŁADNIKI:
2 szklanki płatków owsianych lub otrębów
2 jabłka
3 jajka
1/3 kostki margaryny (ok.80g)
5 łyżek miodu
100ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
olej/oliwa i odrobina otrębów do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozpuszczamy miód, dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i cynamon - mieszamy.
Jabłka muszą zmięknąć.
Do garnka wsypujemy płatki owsiane, pokrojoną w kawałki margarynę, jajka i proszek - 
wszystko miksujemy.
Do gotowej masy dodajemy jabłka z miodem - mieszamy.
Foremkę do mufinów smarujemy olejem, posypujemy odrobiną płatków
i nakładamy masę.
Mufiny pieczemy 45 minut w temperaturze 190stopni.



2 komentarze: