11 lutego 2013

Zdrowe racuchy drożdżowe z otrębami i żurawiną

 Przepis na 2 porcje po 4 placuszki

 SKŁADNIKI:
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej (ok 100g)
150 ml mleka
łyżka słodziku w proszku / miód
10-15 g drożdży (1/5 kostki)
1 jajko
2 łyżki otrębów granulowanych z truskawką (Kupiec)
2 łyżki otrębów granulowanych z porzeczką (Kupiec)
2 łyżki otrębów
2 łyżki żurawiny
3 łyżki jogurtu naturalnego
+ żurawiny i otręby granulowane do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wrzucamy pokruszone drożdże, łyżkę przesianej mąki, i zalewamy ciepłym mlekiem (podgrzewam minutę w mikrofali) - mieszamy (użyłam spiralnej trzepaczki), 
przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
Gdy masa przynajmniej urośnie dwukrotnie, dodajemy jajko, słodzik, wszystkie otręby i żurawinę - mieszamy.
Placuszki nakładamy na mocno rozgrzaną patelnię - 1 placuszek = 1 łyżka.
Rumienimy z dwóch stron.
Układamy na talerzu, polewamy jogurtem i posypujemy dodatkami.

SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. Kupiec króluję! ;)
    pyszności!
    jestem pod wrażeniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale muszę przyznać, że wcześniej nigdy nie kupowałam otrębów granulowanych :P tylko zwykłe :P

    OdpowiedzUsuń