9 marca 2013

Sałatka kebabowa


 SKŁADNIKI:
 kapusta pekińska
1 spory ogórek
1 papryka czerwona (można użyć konserwowej)
1 cebula czerwona
ogórki konserwowe
2-3 pomidory
cebulka dymka - część zielona
podwójna pierś z kurczaka
jogurt naturalny 400ml
(2 łyżki majonezu kieleckiego)
5 ząbków czosnku
sól, pieprz
przyprawa gyros

PRZYGOTOWANIE:
Fileta kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i posypujemy przyprawą gyros. Mięso smażymy na rumiano. Odsączamy z tłuszczu. 
Kapustę siekamy - nie bardzo drobno. 
Pomidory i paprykę kroimy w kostkę. 
Ogórki kiszone i ogórka świeżego kroimy wzdłuż na pół, następnie w plastry. 
Cebulę czerwoną kroimy w piórka, dymkę drobno siekamy. 
Czosnek przeciskamy przez praskę. 
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy sól, pieprz, czosnek i cebulkę dymkę (odrobiną można zostawić do dekoracji). 
Sałatkę układamy warstwami: 
kapusta - papryka - ogórki konserwowe - sos - czerwona cebula - kurczak - pomidory - 
ogórek świeży - sos - kapusta  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz