23 stycznia 2013

Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem w sosie pieczarkowym


SKŁADNIKI:
płatki lasagne 6sztuk
mięso mielone 350g - ja użyłam mielonki indyczej
10szt pieczarek
8szt kulek mrożonego szpinaku
1 duża cebula
pęczek cebuli dymki (3sztuki)
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, kostka rosołowa
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka masła
olej
oliwa ostra
2 łyżki mąki
woda do podlania 
ser żółty 6 plastrów

PRZYGOTOWANIE:
Płatki lasagne wrzucamy do osolonej gotującej wody. Gotujemy około 10minut - mieszamy prawie cały czas - inaczej makaron się poskleja.
Cebulę i czosnek drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę ostrej oliwy, dodajemy mięso, cebulę, czosnek,  paprykę słodką i pieprz. Mieszamy do momentu aż mięso będzie miękkie.
Szpinak podgrzewamy około 3 minuty w mikrofali. Rozmrożony wrzucamy na patelnię razem z czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy do momentu aż będzie gorący.
Pieczarki kroimy w plastry, dymkę -cebulę w piórka, "szczypiorek" i czosnek drobno siekamy.
Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy pieczarki, cebulę, czosnek i szczypiorek. Zalewamy odrobiną wody i doprawiamy kostką rosołową, ewentualnie pieprzem. Gdy pieczarki zmiękną, do sosu dodajemy mąkę rozrobioną z wodą - przez sitko - by nie było grudek - i mieszamy aż zgęstnieje.
Na ugotowane płatki lasagne kładziemy warstwę mięsa, na nią warstwę szpinaku - zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym - tak samo robimy z resztą płatków.
( Powstaje 6 ruloników cannelloni - 2 duże porcje po 3 ruloniki
lub 3 mniejsze - po 2 ruloniki)
Cannelloni zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut, temperatura 180stopni. 
Następnie przykrywamy serem żółtym i pieczemy do momentu aż się stopi.
Posypujemy szczypiorkiem  i kawałkami pomidorów.

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz