30 stycznia 2013

Kokosowy chrust z czekoladą


SKŁADNIKI:
ciasto:
3 żółtka
2 szklanki mąki
3 łyżki śmietany
1 łyżka wódki
40g masła
1 łyżka kokosu
polewa:
2/3 kostki masła
3 łyżki kokosu
5-6 łyżek cukru
2 łyżki kakao
odrobina wody
kokos do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
 Mąkę przesiewamy przez sitko. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. 
Ciasto wałkujemy na bardzo cienkie, nożem wycinamy szersze paski, przecinamy przez środek, aby powstała dziurka. Łapiemy za koniec i "przewlekamy" przez dziurkę. 
Smażymy z dwóch stron na rumiano (lekko). 
Polewa: masło roztapiamy w rondlu, dodajemy kokos, kakao i cukier - mieszamy do rozpuszczenia. 
W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. 
 Chrust polewamy "czekoladą" i posypujemy kokosem.



2 komentarze:

  1. Ciasto walkujemy cienko a paski wykrawamy szersze a nie grubsze prawda >taki misz masz slowny gdzie jedno wyklucza drugie

    OdpowiedzUsuń