8 stycznia 2013

Szpinakowe kopytka z orzeszkami pini, pomidorkami koktajlowymi i rukolą - w sosie winno maślanym


SKŁADNIKI:
KOPYTKA:
10 średnich ziemniaków
1,5 szklanki mąki
100g szpinaku ( u mnie baby)
kostka rosołowa, sól, pieprz
DODATKI:
pomidorki koktajlowe (3-4 sztuki na porcję)
orzeszki Pini (łyżeczka na porcję)
rukola (wg uznania)
2 łyżki masła
100ml wina (jak ktoś lubi, to można więcej :) )
czosnek

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie (1,5łyżki), następnie ubijamy. Szpinak gotujemy do miękkości na kostce rosołowej, odcedzamy i blendujemy. Mąkę przesiewamy, dodajemy ubite ziemniaki, szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na kawałki, i formujemy "wałeczki", spłaszczamy nożem w równych odstępach i tniemy na kawałki. Kluseczki wrzucamy na gotującą się osoloną wodę, wyciągamy od razu po wypłynięciu na wierzch - inaczej będą się rozpadać! Masło roztapiamy na patelni, dodajemy wino, pomidorki, i orzeszki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem. Sos musi trochę odparować, a pomidorki zmięknąć. Gdy sos się zredukuje, dodajemy kopytka, mieszamy delikatnie i podajemy na talerz. Rukolę proponuję podać świeżą - na niej kłaść kopytka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz