8 stycznia 2013

Tarta z brzoskwiniami i marcepanem



SKŁADNIKI:
ciasto francuskie 375g
puszka brzoskwiń
masa marcepanowa 150g
lukier: cukier puder + sok z cytryny 

PRZYGOTOWANIE:
Blaszkę smarujemy margaryną. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, "nakładamy" na foremkę do tarty i odcinamy boki - posłużą nam później. Brzoskwinie kroimy w średniej wielkości kostkę. Na ciasto wlewamy 2 łyżki syropu z brzoskwiń, posypujemy brzoskwiniami. Marcepan trzemy na grubych okach i posypujemy brzoskwinie. Z reszty ciasta wycinamy paseczki i przykrywamy tartę - powstaje krateczka :) Ciacho pieczemy ok 60-70 minut w temperaturze 180stopni. Gotową tartę posypujemy pudrem, lub polewamy lukrem - cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz