16 sierpnia 2015

Maślana tarta z jeżynami



Dzień wolny trzeba uczcić.. ale jak coś upiec nie mając ani jednego jajka.. ??
tak oto spróbowałam zrobić ciasto kruche z samej mąki, masła i cukru!
Tarta wyszła bardzo maślana i krucha! do tego masa jeżynowo budyniowa - pycha!


SKŁADNIKI:
ciasto:
250g mąki pszennej
150g masła
5 łyżeczek cukru

masa:
300g jeżyn mrożonych
1szkl. cukru
1 budyń waniliowy

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać, połączyć z cukrem i pokrojonym w kawałki zimnym masłem.
Zagnieść ciasto, odstawić na 30 minut do lodówki.

Jeżyny (użyłam mrożonych), zalać odrobiną wody, dodać cukier i podgrzewać. 
Gdy masa zacznie się gotować, wlać do niej budyń rozpuszczony w 1/2 szkl, wody - mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.

Formę do tarty wysmarować masłem, posypać bułką tartą.
Ciastem - bez wałkowania! - wyłożyć równo formę, dociskając do dna i boków. 
Dno ponakłuwać widelcem, żeby tarta zbyt nie wyrosła.
Resztę ciasta zagnieść i odłożyć do zamrażalnika.

Spód piec w temperaturze 180stopni około 15 minut.
Następnie wylać na dno masę jeżynową, a górę przykryć ciastem starym na grubej tarce.
Piec około 15-20 minut.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




Letnie owoce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz