SKŁADNIKI:
200g mąki
50g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
350ml mleka
2 łyżki cukru pudru
3 jabłka
PRZYGOTOWANIE:
Przesianą mąkę łączymy z masłem, proszkiem, jajkiem i cukrem - zagniatamy ciasto.
Gotowe wkładamy do worka, i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.
Formę do tarty natłuszczamy masłem
Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy na formę, dociskając do boków i nakłuwamy widelcem.
Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy na formę, dociskając do boków i nakłuwamy widelcem.
Przykrywamy folią i posypujemy kaszą/ryżem - żeby ciasto bardzo nie urosło.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Z reszty wycinamy wzorki - ozdobią naszą tartę.
Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, ale dodajemy tylko 350 mleka,
słodzimy dwiema łyżkami pudru.
Jabłka kroimy w małe kawałki.
Na upieczony spód nakładamy masę budyniową, posypujemy jabłkami.
Wzorki z ciasta układamy na samej górze.
Ciasto wkładamy do piekarnika, i pieczemy kolejne 20 minut.
Gdy ostygnie, kroimy na kawałki. Można posypać pudrem, lub podawać z bitą śmietaną.
Jaka piękna tarta :)
OdpowiedzUsuń