Jo-Ga-Truś - czyli jogurt, galaretka i truskawki - pyszny deser na zimno :)
SKŁADNIKI:
masa jogurtowa:
2x jogurt naturalny 400g
5 łyżek pudru
4 łyżeczki żelatyny
galaretka:
opakowanie galaretki
400ml wrzątku
2 łyżki pudru
200g truskawek
bita śmietana:
200ml śmietany 30%
2 łyżki pudru
śmietan fix
PRZYGOTOWANIE:
Żelatynę zalewamy odrobiną wody, podgrzewamy w mikrofali do całkowitego rozpuszczenia.
Jogurt miksujemy z pudrem, następnie dodajemy żelatynę i znów miksujemy.
Nakładamy do pucharków.
Naczynia można układać w lodówce pod kątem -
wtedy warstwa stężeje pod skosem :)
Galaretkę i puder rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia.
Truskawki kroimy w średniej wielkości kawałki, i układamy na warstwie jogurtowej.
Następnie zalewamy schłodzoną galaretką, i wkładamy do lodówki.
Śmietanę miksujemy - około minuty, następnie dodajemy fix i puder -
ubijamy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Gotową śmietaną napełniamy szprycę, i wyciskamy na galaretkę.
Można posypać kakao/czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz