12 czerwca 2013

Ciasto jogurtowe z truskawkami i bezą



Ciasto bez mąki, z dodatkiem otrębów.

SKŁADNIKI:
200g truskawek
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 jajka + 2 białka
1 budyń waniliowy
5 łyżek otrębów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
słodzik/miód/cukier
PRZYGOTOWANIE:
Jogurt, jajka, otręby, proszek, słodzik i 1/2 budyniu miksujemy na gładką masę.
Wlewamy do natłuszczonej formy (dodatkowo posypałam ją otrębami).
Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Truskawki kroimy na małe kawałki.
Nakładamy na ciasto, posypujemy budyniem, i pieczemy 15 minut.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Następnie dodajemy słodzik i skrobię kukurydzianą - miksujemy.
Pianę nakładamy na ciasto, i pieczemy 20 minut.
Zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.

1 komentarz:

  1. Pycha ciacho, a truskawki uwielbiam, u mnie rolada bezowa z musem truskawkowym(,kuchnia lidla,), również pycha :)

    OdpowiedzUsuń