25 czerwca 2013

Ossobuco z warzywami pieczone w pomidorach



SKŁADNIKI na 2 porcje:
2 plastry giczy cielęcej ok 300-350g
pietruszka
marchewka
cebula
pomidory w puszce bez skóry 400g
sól, pieprz, papryka słodka

PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy w małą kostkę, marchew i pietruszkę w paski (julienne).
Pomidory lekko rozgniatamy, mieszamy z cebulą i doprawiamy papryką, solą i pieprzem.
Plastry mięsa nacieramy papryką, solą i pieprzem, układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Przysypujemy marchewką i pietruszką, a następnie zalewamy pomidorami.
Całość pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180-200 stopni.

Można podać z puree.





2 komentarze:

  1. bardzo ładnie podane danie :]
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo :)
    to danie przygotował mój Krzysztof, trzeba go pochwalić :D

    OdpowiedzUsuń