9 czerwca 2013

Ciasto z truskawkowym musem i cytrynową pianką



SKŁADNIKI:
KRUCHY SPÓD:
180g herbatników
60g masła
MUS TRUSKAWKOWY:
500g truskawek
2 galaretki truskawkowe
300ml wody + wrzątek
4 łyżki cukru pudru
CYTRYNOWA PIANKA:
400g jogurtu greckiego
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:
KRUCHY SPÓD:
Herbatniki wrzucamy do siatki, i kruszymy ubijakiem.
Następnie przesypujemy do miski, dodajemy masło i zagniatamy ręką.
Masę wsypujemy na blaszkę, mocno dociskamy do dna.
Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
MUS TRUSKAWKOWY:
Truskawki miksujemy z wodą i pudrem.
Galaretki zalewamy gorącą wodą - ma je zakryć, 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Następnie wlewamy do musu i mieszamy.
Odstawiamy do lodówki.
CYTRYNOWA PIANKA:
Jogurt miksujemy z pudrem.
Galaretkę zalewamy odrobiną wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia.
Następnie łączymy z jogurtem - odstawiamy do lodówki.

Na spód herbatnikowy wylewamy cytrynową piankę,
gdy stężeje,
wylewamy mus truskawkowy.
Można posypać cukrem.

3 komentarze:

  1. Pyszne musiało być :) Bardzo mi się podoba takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast galaretki cytrynowej, można użyć np o smaku kiwi - też pasuje :) ciasto pycha :)

    OdpowiedzUsuń