25 czerwca 2013

Ciasto z krówką, budyniem i czekoladowymi kulkami



Coś a la 3 bit z małą modyfikacją

SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 KRUCHY SPÓD:
180g herbatników
80g masła
MASA BUDYNIOWA:
2 x budyń waniliowy
kostka masła 200g
1/2 szklanki pudru
750ml mleka
DODATKOWO:
masa krówkowa 400g
dżem wiśniowy lub porzeczkowy ok 270g
mini ciasteczka w czekoladzie 300g
śmietana 30% 330ml
3 łyżki pudru

PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT:
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier i proszek - miksujemy.
Następnie stopniowo dodajemy pianę z białek - cały czas miksując.
Masę wylewamy na blachę i pieczemy od 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowy biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie równe części.
 KRUCHY SPÓD:
Herbatniki wrzucamy do siatki, i kruszymy ubijakiem.
Następnie przesypujemy do miski, dodajemy masło i zagniatamy ręką.
Do masy dodajemy 1/2 opakowania mini ciasteczek,
wsypujemy na blaszkę, i mocno dociskamy do dna.
Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
(Ciasteczka mogą się pokruszyć).
MASA BUDYNIOWA:
Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka.
Masło kroimy w mniejsze kawałki, i miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy.
Następnie dodajemy przestudzony budyń i znów miksujemy. 
BITA ŚMIETANA:
Śmietanę ubijamy na sztywną, dodajemy cukier, i chwilę miksujemy.
Warstwy układamy następująco:
spód herbatnikowy
masa budyniowa
biszkopt
masa krówkowa z 1/2 ciasteczek (mogą być pokruszone) 
biszkopt
dżem wiśniowy
bita śmietana

Zamiast mini ciasteczek można użyć pokruszonych batoników, np lion.


2 komentarze:

  1. Koocham krówkę, najlepsze co może być;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne połączenie, jeszcze te ciasteczka! mniam!
    jedyny minus - nie da się zjeść dużo, bo jest bardzoooo słodkie :P

    OdpowiedzUsuń