BISZKOPT:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
MASA BUDYNIOWA Z KOKOSEM:
2 x budyń śmietankowy 40g
800ml mleka
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
150g kokosu
MASA Z WIŚNIAMI:
0,7kg wiśni
2 x kisiel wiśniowy 38g
1/2 szklanki cukru
500ml wody
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT:
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier i proszek - miksujemy.
Następnie stopniowo dodajemy pianę z białek - cały czas miksując.
Masę wylewamy na blachę i pieczemy od 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowy biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie równe części.
MASA BUDYNIOWA Z KOKOSEM:
W 200ml mleka rozpuszczamy budynie i mąkę.
Resztę mleka z cukrem gotujemy, dodajemy budyń i mieszamy.
Następnie dodajemy kokos.
Masło ucieramy z żółtkiem, i dodajemy do ostudzonego budyniu - miksujemy.
MASA Z WIŚNIAMI:
Wiśnie zalewamy wodą, dodajemy cukier i podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu.
Gdy wiśnie zaczną się gotować, dodajemy kisiel,
mieszamy aż masa zgęstnieje.
Układamy następująco:
biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, masa z wiśniami.
Można posypać kokosem.
Można posypać kokosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz