27 lutego 2013

Batoniki musli dietetyczne


 SKŁADNIKI:
po 5 łyżek:
płatki owsiane lub otręby
sezam
słonecznik
pestki dyni
rodzynki
płatki migdałów
4 łyżki miodu
100ml mleka zagęszczonego niesłodzonego

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie ziarna i płatki wsypujemy na patelnię i prażymy kilka minut - aż sezam się zarumieni.
Następnie ziarna przesypujemy do innego naczynia
 i na tą samą patelnię wlewamy miód, 
gdy się "rozpuści" dodajemy mleko i  mieszamy. 
Po ok 2 minutach dosypujemy ziarna, płatki owsiane i rodzynki. 
Mieszamy aż wszystko ładnie się sklei.
Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia,
równo rozsmarowujemy łyżką i przykrywamy papierem.
Na górze kładziemy "obciążnik" - u mnie drewniana deska do krojenia,
a gdy masa ostygnie wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie tniemy masę na batoniki :)
 smacznego 




6 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak energetyczne ,zdrowe przekąski ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są zdrowsze od tych kupnych, a zrobienie ich zajmuje chwilę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. niestety sie nie skleily w baton, nawet po nocy w lodowce:(((

    OdpowiedzUsuń
  5. może za cienką warstwę zrobiłaś?
    moje nie były tak "sztywne" jak sklepowe i lekko się łamały, ale jak widać na zdjęciu wyszły piękne prostokąciki

    OdpowiedzUsuń