SKŁADNIKI:
po 5 łyżek:
płatki owsiane lub otręby
płatki owsiane lub otręby
sezam
słonecznik
pestki dyni
rodzynki
płatki migdałów
4 łyżki miodu
100ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie ziarna i płatki wsypujemy na patelnię i prażymy kilka minut - aż sezam się zarumieni.
Następnie ziarna przesypujemy do innego naczynia
i na tą samą patelnię wlewamy miód,
gdy się "rozpuści" dodajemy mleko i mieszamy.
Po ok 2 minutach dosypujemy ziarna, płatki owsiane i rodzynki.
Mieszamy aż wszystko ładnie się sklei.
Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia,
równo rozsmarowujemy łyżką i przykrywamy papierem.
Na górze kładziemy "obciążnik" - u mnie drewniana deska do krojenia,
a gdy masa ostygnie wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie tniemy masę na batoniki :)
smacznego
Wyglądają smakowicie. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie podane. :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak energetyczne ,zdrowe przekąski ;)
OdpowiedzUsuńSą zdrowsze od tych kupnych, a zrobienie ich zajmuje chwilę :)
OdpowiedzUsuńniestety sie nie skleily w baton, nawet po nocy w lodowce:(((
OdpowiedzUsuńmoże za cienką warstwę zrobiłaś?
OdpowiedzUsuńmoje nie były tak "sztywne" jak sklepowe i lekko się łamały, ale jak widać na zdjęciu wyszły piękne prostokąciki