Koszyczki z mięsem mielonym i warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym
SKŁADNIKI:
10 płatków lasagne
200g mięsa mielonego (ja użyłam "mielonki indyczej")
warzywa mrożone lub
papryka, marchew, kukurydza, fasolka szparagowa - wg uznania
cebula
400ml śmietany 18%
5 ząbków czosnku
kostka rosołowa, pieprz, sól
10dag sera żółtego
oliwa
bułka tarta
wykałaczki
szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
Makaron wrzucamy na osoloną gotującą się wodę i mieszamy -
gotujemy ok 5 minut.
Mięso mielone podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, soli i pieprzu.
Warzywa mrożone zalewamy wrzątkiem lub
warzywa "świeże" kroimy w kostkę / średniej wielkości kawałki
- marchewkę i fasolkę gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka.
Foremki do mufinków smarujemy oliwą i posypujemy odrobiną bułki tartej.
Ostudzony makaron wkładamy do form - do środka dodajemy mięso, warzywa, i piórka cebuli.
Blaszkę wkładamy na ok 5 minut do piekarnika - temp 180stopni.
Brzegi lasagne powinny się przyrumienić
- następnie wyciągamy blaszkę, łapiemy za końce i przekłuwamy wykałaczką -
żeby zamknąć koszyczki.
(Jeśli makaron jest tylko ugotowany, to wykałaczka go "przerywa").
Foremkę z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 15 minut.
Śmietanę wlewamy do rondla, czosnek drobno siekamy - dodajemy do śmietany - gotujemy.
Doprawiamy kostką rosołową i pieprzem.
Na koniec dodajemy starty żółty ser - mieszamy do momentu, aż ser się stopi.
Szczypiorek drobno siekamy.
Gotowe koszyczki nakładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.
SMACZNEGO :)
świetny pomysł na podanie ;)
OdpowiedzUsuńbardzo efektowne:)
OdpowiedzUsuń