6 lutego 2013

a la pączki z piekarnika...


 Ponieważ i tak piekłam biszkopt, i bułeczki - miałam włączony piekarnik,
postanowiłam to wykorzystać.. i zrobiłam coś a la pączki - pieczone w piekarniku.
Nie są to typowe pączki, wyglądają i smakuję troszkę inaczej :P

SKŁADNIKI:
Pączki:
1,5 szklanki mąki
2 łyżki masła
1 jajko
1 szklanka mleka
sól
20g drożdży świeżych (niecała 1/4 kostki)
1/2 szklanki cukru - ja użyłam pudru
Pączki z truskawkami i mlekiem kokosowym:
1 dżem truskawkowy - średniej wielkości
100ml mleka kokosowego
1 łyżka cukru pudru
Pączki z winogronami i lukrem:
gałązka winogron (mała)
woda
1 łyżka cukru
3 łyżki pudru
cukier "kryształ" do posypania

PRZYGOTOWANIE:
Pączki - robimy zaczyn:
1/3 szklanki mleka podgrzewamy, wlewamy do garnka, dodajemy 2 łyżki przesianej mąki, odrobinę soli i drożdże - mieszamy dokładnie, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce.
Masło topimy, ma przestygnąć.
Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy resztę mąki, mleko (zimne), jajko, cukier i masło - wyrabiamy ciasto.
Jeśli się klei - dodajemy jeszcze mąki.
Ciasto wałkujemy - ma być średniej grubości - i wykrawamy koła.
"Koła" układamy na blasze i dajemy im jeszcze trochę urosnąć. 
Po około 15 minutach wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut - pieczemy w temperaturze 180stopni.
Gdy ostygną, przecinamy je jak na kanapki :)
Pączki z truskawkami i mlekiem kokosowym *
Mleko kokosowe miksujemy z pudrem - wychodzi taka kokosowa bita śmietana
Pączki otwieramy, smarujemy dżemem - 1 łyżeczka na 1 pączek - zamykamy
i smarujemy mlekiem kokosowym.
Pączki z winogronami i lukrem:
Winogrona przecinamy na połówki, wrzucamy do rondla, podlewamy odrobiną wody i  dodajemy 1 łyżkę cukru - gotujemy aż winogrona zmiękną.
Winogrona odcedzamy, do pozostałej wody w rondlu dodajemy puder i mieszamy - ma powstać lukier.
Pączki otwieramy, wkładamy winogrona, zamykamy, polewamy lukrem, i posypujemy zwykłym cukrem.

*  dżem można zastąpić świeżymi lub mrożonymi truskawkami, gotując je jak winogrona na wodzie i z cukrem

UFF SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. na pewno dużo zdrowsze od zwykłych pączków :) wyglądają ładnie

    OdpowiedzUsuń
  2. używając świeżych owoców i miodu - byłyby o wiele bardziej zdrowsze :) ale i tak lepsze od tych w tłuszczu :)
    z drugiej strony.. raz na rok to chyba można sobie pozwolić na takie ociekające tłuszczem - jak kto woli :D

    OdpowiedzUsuń