SKŁADNIKI:
300g mąki pełnoziarnistej żytniej + 5 łyżek
150g mąki pełnoziarnistej pszennej
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki słonecznika
2 łyżki sezamu
2 łyżki maku
25g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
300ml wody
mleko do posmarowania bułek + ziarna do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Zaczyn: 2 łyżki mąki przesiewamy (obojętnie jakiej), dodajemy ciepłe mleko, szczyptę soli i drożdże -
dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodajemy resztę mąki - przesianej- ziarna i wodę - wyrabiamy ciasto.
Jeśli się klei, dodajemy mąkę.
Rękami formujemy bułeczki - takie wielkości małej pięści, i trochę splaszczamy.
Układamy na blasze, smarujemy odrobiną mleka i posypujemy ziarnami.
też dzisiaj zrobiłam drożdżowy wypiek ;)
OdpowiedzUsuń