Sernik waniliowy z żurawiną, z dodatkiem mleka...
SKŁADNIKI:
1kg sera białego w kostce
5 jajek
1 budyń waniliowy
1 aromat waniliowy
garść żurawiny
słodzik / miód
1 szklanka mleka
5 łyżek mleka w proszku
1 łyżeczka kakao
PRZYGOTOWANIE:
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka, słodzik, budyń, aromat i mleko w proszku - miksujemy.
Stopniowo do masy dodajemy ser i mleko - cały czas miksując.
Masa nie musi być idealnie gładka!
Z masy odkładamy 4 łyżki - dodajemy kakao i miksujemy. Następnie dodajemy łyżkę piany i mieszamy.
Masę serową wlewamy do formy (tortownica, blaszka, forma do mufinków),
masą z kakao robimy kleksy.
Następnie górę posypujemy żurawiną.
Sernik pieczemy godzinę w temperaturze 180stopni,
następnie temperaturę skręcamy do 150st i jeszcze pieczemy od 20 minut.
Jeśli ktoś lubi żurawinę, można jej dodać sporo do masy, nie tylko na "górę".
wygląda cudownie ;d
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńOd 40 minut się piecze ;-), a jak wyrósł - jestem w szoku - prawie wylatuje mi z dużej tortownicy :-). Nigdy żaden sernik tak mi nie urósł. Mam nadzieję, ze później nie opadnie ...
OdpowiedzUsuńja mam taką starą kuchenkę Ewa, i piecze się w niej super, chociaż serniki raczej opadają.. no ale wychodzą bardzo smaczne :) a jak Tobie wyszedł?
OdpowiedzUsuńSorki, że dopiero odpisuję .
OdpowiedzUsuńWyszedł bardzo smaczny, troszkę opadł, ale na prawdę bardzo malutko.
Dziś zakupiłam kilogram sera i na weekend znowu będę go piec :-) .