24 kwietnia 2013

Tiramisu z truskawkami - dietetyczne


 SKŁADNIKI:
250g truskawek
400g jogurtu naturalnego
350g serka homo
6 łyżek otrębów owsianych
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
słodzik/miód/cukier
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
6 łyżeczek żelatyny
aromat tiramisu - kilka kropel
kakao

PRZYGOTOWANIE:
Otręby mielimy (ale nie jest to konieczne), dodajemy żółtka, słodzik, proszek i miksujemy.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Do masy z otrębami dodajemy 1-2 łyżki piany, miksujemy. 
Następnie dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy na tortownicę (u mnie średnica 24cm). 
Biszkopt pieczemy 25 minut w temperaturze 180stopni.

Jogurt, serek, słodzik i aromat miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, gdy stwardnieje - podgrzewamy chwilę w mikrofali.
Żelatynę wlewamy do masy i miksujemy.
Truskawki kroimy w plastry/kawałki.
2 łyżeczki kawy i słodzik zalewamy gorącą wodą - około 200ml - mieszamy.

Gotowy biszkopt przekrawamy na pół.
Jedną część układamy na tortownicy - zalewamy połową kawy - ja nakładam kawę łyżką.
Układamy następująco:
1/2 masy serowo-jogurtowej
truskawki
biszkopt - znów nasączamy kawą
1/2 masy serowo-jogurtowej
i wkładamy ciasto do lodówki.

Gdy masa stężeje, wyciągamy ciasto z tortownicy, i posypujemy kakao.
Można ozdobić truskawkami.


8 komentarzy:

  1. O MATKO ! ! !
    BOMBA!!!
    W TYM MOMENCIE MARZĘ O KAWAŁKU!
    WYGLĄDA GENIALNIE
    JAK Z CUKIERNI!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwa tiramisu jest zastzezona dla deseru na bazie serka mascarpone i biscotti savoiardi.Ten deser to po prostu deser na zimno jogurtowo -truskawkowy .Jssli ugotuje kapuste wloska z miesem wolowym i wieprzowym dodam proscutto crudo isalame tipo felino to moge to danie nazwac bigosem ,napewno nie.Nazywajmy rzeczy po imiimieniu nasze polskie tez jest dobre, nie mamy sie czego wstydzic.Pozdrawiam Maria z Parmy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mario - nie zamierzam zmieniać nazwy, bo uważam że pasuje do tego deseru... Zresztą nie jest to pierwszy, ani ostatni deser a la tiramisu..

    Tak też myślałam, że się Dari spodoba :D

    moja masa wyszła dosyć zbita, dlatego polecam użyć mniejszej ilości żelatyny - 4-5łyżeczek maksymalnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,
    mam prośbę o podanie ilości cukru, zarówno do biszkoptu jak i masy.
    Z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. ja użyłam po około 15-20 tabletek. Jednak zawsze po "słodzeniu" próbuję, i ewentualnie dodaję jeszcze słodzidła

    OdpowiedzUsuń
  6. Szukam przepisów dietetycznych, bede takze korzystac w Twoich:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń