SKŁADNIKI:
250g truskawek
400g jogurtu naturalnego
350g serka homo
6 łyżek otrębów owsianych
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
słodzik/miód/cukier
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
6 łyżeczek żelatyny
aromat tiramisu - kilka kropel
kakao
PRZYGOTOWANIE:
Otręby mielimy (ale nie jest to konieczne), dodajemy żółtka, słodzik, proszek i miksujemy.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Do masy z otrębami dodajemy 1-2 łyżki piany, miksujemy.
Następnie dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy na tortownicę (u mnie średnica 24cm).
Biszkopt pieczemy 25 minut w temperaturze 180stopni.
Jogurt, serek, słodzik i aromat miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, gdy stwardnieje - podgrzewamy chwilę w mikrofali.
Żelatynę wlewamy do masy i miksujemy.
Truskawki kroimy w plastry/kawałki.
2 łyżeczki kawy i słodzik zalewamy gorącą wodą - około 200ml - mieszamy.
Gotowy biszkopt przekrawamy na pół.
Jedną część układamy na tortownicy - zalewamy połową kawy - ja nakładam kawę łyżką.
Układamy następująco:
1/2 masy serowo-jogurtowej
truskawki
biszkopt - znów nasączamy kawą
1/2 masy serowo-jogurtowej
i wkładamy ciasto do lodówki.
Gdy masa stężeje, wyciągamy ciasto z tortownicy, i posypujemy kakao.
Można ozdobić truskawkami.
O MATKO ! ! !
OdpowiedzUsuńBOMBA!!!
W TYM MOMENCIE MARZĘ O KAWAŁKU!
WYGLĄDA GENIALNIE
JAK Z CUKIERNI!
Nazwa tiramisu jest zastzezona dla deseru na bazie serka mascarpone i biscotti savoiardi.Ten deser to po prostu deser na zimno jogurtowo -truskawkowy .Jssli ugotuje kapuste wloska z miesem wolowym i wieprzowym dodam proscutto crudo isalame tipo felino to moge to danie nazwac bigosem ,napewno nie.Nazywajmy rzeczy po imiimieniu nasze polskie tez jest dobre, nie mamy sie czego wstydzic.Pozdrawiam Maria z Parmy.
OdpowiedzUsuńMario - nie zamierzam zmieniać nazwy, bo uważam że pasuje do tego deseru... Zresztą nie jest to pierwszy, ani ostatni deser a la tiramisu..
OdpowiedzUsuńTak też myślałam, że się Dari spodoba :D
moja masa wyszła dosyć zbita, dlatego polecam użyć mniejszej ilości żelatyny - 4-5łyżeczek maksymalnie
Witam,
OdpowiedzUsuńmam prośbę o podanie ilości cukru, zarówno do biszkoptu jak i masy.
Z góry dziękuję
ja użyłam po około 15-20 tabletek. Jednak zawsze po "słodzeniu" próbuję, i ewentualnie dodaję jeszcze słodzidła
OdpowiedzUsuńSzukam przepisów dietetycznych, bede takze korzystac w Twoich:)
OdpowiedzUsuńa więc zapraszam :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń