6 kwietnia 2013

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi


 SKŁADNIKI na 1 porcję:
6 krewetek tygrysich
4 pomidorki koktajlowe
natka pietruszki
100g makaronu tagliatelle
2 ząbki czosnku
oliwa
łyżka masła
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, ma być al dente.
Z krewetek ściągamy pancerz i ogonki, czosnek i natkę drobno siekamy.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy krewetki i czosnek 
- krewetki muszą się zarumienić z dwóch stron.
Następnie dorzucamy pomidorki i masło, chwilę smażymy - masło musi się roztopić.
Dodajemy makaron, pietruszkę, sól i pieprz. Delikatnie mieszamy, aż cały sos obklei makaron.
Gotowe danie wykładamy na talerz, posypujemy serem i ozdabiamy pietruszką.

Użyłam ostrej oliwy i danie wyszło pikantne. Zamiast tego można dodać odrobinę chilli w proszku lub świeże ostre papryczki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz