SKŁADNIKI:
2 puszki kukurydzy
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
4 ziemniaki
1 kostka rosołowa
1,5 litra wody
(można użyć bulionu)
chleb tostowy
masło
czosnek
cebulka dymka
sól, pieprz
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
4 ziemniaki
1 kostka rosołowa
1,5 litra wody
(można użyć bulionu)
chleb tostowy
masło
czosnek
cebulka dymka
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Marchew, pietruszkę i ziemniaki kroimy w drobną kostkę, cebulę w piórka.
Warzywa wrzucamy do garnka z wodą/bulionem. Gdy zaczną się gotować, doprawiamy kostką i pieprzem. Po około 10 minutach dodajemy odcedzoną kukurydzę i gotujemy kolejne 10 minut.
Zupę miksujemy na krem.
Masło czosnkowe: masło wyciągamy z lodówki by zmiękło.
Warzywa wrzucamy do garnka z wodą/bulionem. Gdy zaczną się gotować, doprawiamy kostką i pieprzem. Po około 10 minutach dodajemy odcedzoną kukurydzę i gotujemy kolejne 10 minut.
Zupę miksujemy na krem.
Masło czosnkowe: masło wyciągamy z lodówki by zmiękło.
Kilka ząbków czosnku wyciskamy przez praskę.
Cebulę dymkę - zieloną część - bardzo drobno siekamy.
Cebulę dymkę - zieloną część - bardzo drobno siekamy.
Czosnek i cebulkę dodajemy do masła, doprawiamy solą i pieprzem -
wszystko dokładnie "gnieciemy" - użyłam ubijaka do ziemniaków
Kromki chleba tostowego kroimy w trójkąty, smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku -
Kromki chleba tostowego kroimy w trójkąty, smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku -
ok 10 minut w 200stopniach.
Gotowy krem podajemy z grzankami. Smacznego!
Gotowy krem podajemy z grzankami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz