1 kwietnia 2013

Krem z kukurydzy, podany z pieczywem czosnkowym


 SKŁADNIKI:
2 puszki kukurydzy
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
4 ziemniaki
1 kostka rosołowa
1,5 litra wody
(można użyć bulionu)
chleb tostowy
masło
czosnek
cebulka dymka
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Marchew, pietruszkę i ziemniaki kroimy w drobną kostkę, cebulę w piórka.
Warzywa wrzucamy do garnka z wodą/bulionem. Gdy zaczną się gotować, doprawiamy kostką i pieprzem. Po około 10 minutach dodajemy odcedzoną kukurydzę i gotujemy kolejne 10 minut.
Zupę miksujemy na krem.
Masło czosnkowe: masło wyciągamy z lodówki by zmiękło. 
Kilka ząbków czosnku wyciskamy przez praskę.
Cebulę dymkę - zieloną część - bardzo drobno siekamy. 
Czosnek i cebulkę dodajemy do masła, doprawiamy solą i pieprzem - 
wszystko dokładnie "gnieciemy" - użyłam ubijaka do ziemniaków
Kromki chleba tostowego kroimy w trójkąty, smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku -
 ok 10 minut w 200stopniach.
Gotowy krem podajemy z grzankami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz