Smak mojego dzieciństwa... sernik gotowany mojej babci - najlepszy na świecie!!
SKŁADNIKI:
Kruche:
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek cukru
4 jajka
kostka margaryny
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek cukru
4 jajka
kostka margaryny
Ser:
1kg sera w wiaderku
5 żółtek
150g masła
1,5 szklanki cukru
1/2 buteleczki aromatu arakowego
4,5 łyżki budyniu - użyłam śmietankowego
1/2 szklanki mleka
1kg sera w wiaderku
5 żółtek
150g masła
1,5 szklanki cukru
1/2 buteleczki aromatu arakowego
4,5 łyżki budyniu - użyłam śmietankowego
1/2 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto kruche:
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy jajka, margarynę pokrojoną w kostkę i cukier.
Zagniatamy ciasto. Gotowe odkładamy na pół godz do lodówki (ale nie jest to konieczne).
Ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkowujemy na średniej grubości.
Każde pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ser:
Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy. Ser, żółtka, aromat, masło i cukier
podgrzewamy na średnim ogniu - cały czas mieszamy.
Gdy masa będzie jednolita (cukier się rozpuści), wlewamy budyń - mieszamy aż masa zgęstnieje.
Gotowym serem przekładamy nasze kruche spody. Odstawiamy do "zastygnięcia". Posypujemy pudrem.
Gdy masa będzie jednolita (cukier się rozpuści), wlewamy budyń - mieszamy aż masa zgęstnieje.
Gotowym serem przekładamy nasze kruche spody. Odstawiamy do "zastygnięcia". Posypujemy pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz