SKŁADNIKI:
na 3 porcje:
na 3 porcje:
300g makaronu spaghetti
kawałek boczku - ja użyłam włoskiej Pancetty, ale można nasz Polski :)
330ml śmietany 30%
sól, pieprz
2 żółtka
1 średnia cebula
PRZYGOTOWANIE:
Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy - ma być al dente.
Boczek kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy -
składniki wrzucamy na patelnię lekko natłuszczoną oliwą/olejem.
Smażymy aż cebulka i boczek delikatnie się zarumienią.
Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem -
uwaga, nie przesadzić z solą, gdyż boczek, zwłaszcza włoski, sam w sobie jest słony!
śmietanka ma się zredukować - powstanie gęsty sos.
Gotowy makaron odcedzamy, i wrzucamy na patelnię. Mieszamy dokładnie by cały sos oblepił makaron.
Następnie wbijamy dwa żółtka, wyłączamy gaz, i delikatnie wszystko mieszamy.
Makaron nabiera połysku :)
nakładamy na talerz, można posypać parmezanem, i czymś zielonym
wygląda rewelacyjnie :) pewnie jest kaloryczna, ale czy to ważne??? ale bym zjadła taka porcyjke :-)
OdpowiedzUsuńgdyby nie była tak kaloryczna, to jadłabym ją raz w tygodniu :D
OdpowiedzUsuń