SKŁADNIKI:
szklanką mąki pszennej - pełna - ok 150g
6 łyżek cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki masła lub margaryny
2 pomarańcze
skórka kandyzowana z pomarańczy 200g
czekolada biała - tabliczka
6 łyżek cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki masła lub margaryny
2 pomarańcze
skórka kandyzowana z pomarańczy 200g
czekolada biała - tabliczka
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Z pomarańczy wyciskamy sok.
Masło, cukier i jajka miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji,
Z pomarańczy wyciskamy sok.
Masło, cukier i jajka miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji,
następnie dodajemy sok i mąkę - znów miksujemy.
Do masy dodajemy 150g skórki pomarańczowej, mieszamy i gotową wlewamy do foremek.
Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180stopni.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy resztę skórki pomarańczowej, mieszamy.
Gotowe babeczki polewamy czekoladą.
Skórkę kandyzowaną można zastąpić zwykłą skórką, lub zmieszać pół na pół :)
Do masy dodajemy 150g skórki pomarańczowej, mieszamy i gotową wlewamy do foremek.
Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180stopni.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy resztę skórki pomarańczowej, mieszamy.
Gotowe babeczki polewamy czekoladą.
Skórkę kandyzowaną można zastąpić zwykłą skórką, lub zmieszać pół na pół :)
Są cudne :)
OdpowiedzUsuń