z sera zostały białka... co by tu zrobić???
makuska! :D
SKŁADNIKI:
5 białek (1/2 szklanki)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 kostki margaryny
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Delikatnie wsypujemy cukier cały czas miksując.
Dosypujemy najpierw mąkę, następnie mak - delikatnie mieszając łyżką - by piana nie opadła!
Na koniec wlewamy margarynę i znów mieszamy.
Gotową masę wlewamy do formy - u mnie forma na babkę.
Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180stopni. Ciasto trzymamy w piekarniku do ostygnięcia.
Lubię ciasta z makiem..dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuń