SKŁADNIKI:
kapusta pekińska
1 spory ogórek
1 papryka czerwona (można użyć konserwowej)
1 cebula czerwona
ogórki konserwowe
2-3 pomidory
cebulka dymka - część zielona
podwójna pierś z kurczaka
jogurt naturalny 400ml
(2 łyżki majonezu kieleckiego)
5 ząbków czosnku
sól, pieprz
przyprawa gyros
1 spory ogórek
1 papryka czerwona (można użyć konserwowej)
1 cebula czerwona
ogórki konserwowe
2-3 pomidory
cebulka dymka - część zielona
podwójna pierś z kurczaka
jogurt naturalny 400ml
(2 łyżki majonezu kieleckiego)
5 ząbków czosnku
sól, pieprz
przyprawa gyros
PRZYGOTOWANIE:
Fileta kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i posypujemy przyprawą
gyros. Mięso smażymy na rumiano. Odsączamy z tłuszczu.
Kapustę siekamy -
nie bardzo drobno.
Pomidory i paprykę kroimy w kostkę.
Ogórki kiszone i
ogórka świeżego kroimy wzdłuż na pół, następnie w plastry.
Cebulę
czerwoną kroimy w piórka, dymkę drobno siekamy.
Czosnek przeciskamy
przez praskę.
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy sól, pieprz, czosnek
i cebulkę dymkę (odrobiną można zostawić do dekoracji).
Sałatkę
układamy warstwami:
kapusta - papryka - ogórki konserwowe - sos -
czerwona cebula - kurczak - pomidory -
ogórek świeży - sos - kapusta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz