SKŁADNIKI:
na 1 porcję:
garść miksu sałat
1 gruszka
kilka orzechów włoskich
5dag sera wędzonego
odrobina tartej marchewki
makaron farfalle - ok 20 g
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz, ocet
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie - ma być al dente.
Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Gruszkę obieramy i kroimy w piórka, orzechy na połówki, marchew trzemy na grubej tarce.
Ser kroimy w kostkę.
Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z solą, pieprzem i octem. Gotowy - mieszamy delikatnie z makaronem.
Na talerz nakładamy sałatę, posypujemy marchewką.
Następnie dodajemy makaron, gruszkę, orzechy i ser. Można ozdobić szczypiorkiem - smacznego :)
ale ciekawy mix smaków ;)
OdpowiedzUsuńBaaardzo podoba mi się Twój blog. Będę tu częściej zaglądać i czerpać pomysły!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Agnieszka
Dużo pomysłów czerpię z lokalu, w którym pracuję.. jak również pytam kucharzy - co myślą o jakimś daniu, czy składniki pasuję itd.. :)
OdpowiedzUsuńw pracy mamy podobną sałatkę, ale z serem kozim.. Ja chciałam zrobić coś z łatwiej dostępnymi składnikami :)
Agucha dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :)
Daria sałatka myślę, że w sam raz na wiosną i jest fit - więc coś co lubimy hehe :D