Znam dwa sposoby na zrobienie oliwy smakowej..
pierwszy: zalewamy zioła/paprykę/czosnek oliwą, zamykamy słoik/buteleczkę i odkładamy na tydzień, dwa..
drugi sposób - trochę więcej pracy, ale za to smak oliwy od razu!
SKŁADNIKI:
oliwa - nie musi być extra virgin
zioła: bazylia, tymianek lub rozmaryn
papryczki ostre
lub czosnek
PRZYGOTOWANIE:
Bazylię, tymianek lub rozmaryn dzielimy na listki/gałązki;
czosnek obieramy, można ząbki pokroić na pół
papryczki używamy całe.
Oliwę wlewamy do garnka, dodajemy zioła/papryczki lub czosnek i podgrzewamy.
Oliwą ma się lekko gotować - wygląda to tak, że listki, papryka czy czosnek się "prażą".
(Trzeba pilnować żeby się nie spaliło!)
"Prażymy" około 5 minut, wyłączamy gaz.
Gdy oliwa wystygnie wlewamy ją do buteleczek -
można wrzucić do środka zioła, żeby od razu było widać smak danej oliwy :)
mmm ciekawy pomysł, zabieram i spróbuje i siebie w kuchni ;)
OdpowiedzUsuńsmak oliwy jest od razu, ale wiadomo że im dłużej poleży tym smak będzie intensywniejszy - zwłaszcza jeśli oliwy będzie ubywać - wtedy ta "końcówka" np z papryczkami będzie mega ostra!
OdpowiedzUsuńnoo zrobiłam wyszło świetne takie jak oczekwiałam :) :)
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
OdpowiedzUsuń