1 kwietnia 2013

Kaczka z jabłkami, marynowana w żubrówce i w winie


 SKŁADNIKI:
1 kaczka (ok. 2kg)
żubrówka 100ml
3 jabłka
ok 400ml wino czerwone półsłodkie
estragon
tymianek
jałowiec
ziele angielskie
liść laurowy
kilka suszonych śliwek
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
4 łyżeczki żurawiny ze słoika 
3 łyżeczki miodu

PRZYGOTOWANIE:
Kaczkę dzielimy na porcję, wkładamy do garnka, wlewamy żubrówkę. 
Przyprawiamy estragonem i tymiankiem. Przyprawy mają dokładnie oblepić kaczkę. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.
Przygotowujemy marynatę: wino 300ml, ziele, liście, jałowiec, czosnek i śliwki
 - wszystko gotujemy ok 3 minuty.
Po wystygnięciu zalewamy kaczkę, przykrywamy i odstawiamy na około dobę!
Kaczkę wkładamy do rękawa z połową marynaty.
Pieczemy ok 2 godzin w temperaturze 180-200 stopni.
Jabłka:
każde jabłko kroimy na 8 części.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i na rozgrzaną nakładamy plastry jabłek. Smażymy z dwóch stron.
Gdy jabłka zmiękną posypujemy je ziołami, chwilę smażymy.
Następnie zalewamy winem - 100ml - "gotujemy" około minuty.
 Dodajemy żurawinę i miód - mieszamy.
 Kaczkę nakładamy na talerz, podajemy z jabłkami.


2 komentarze:

  1. Kaczka wygląda bosko, pięknie podana, na święta robiłam kaczkę pieczoną z cykorią(kuchnia lidla), pycha:)

    OdpowiedzUsuń