26 kwietnia 2013

Mielone z farszem w sosie pomidorowym



SKŁADNIKI:
500g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
1 jajko
czosnek w proszku, pieprz, zioła prowansalskie
kawałek papryki
kawałek cukinii
2 pieczarki
 cebula
2 ząbki czosnku
6 łyżek otrębów
puszka pomidorów 400g
kawałek marchewki i pietruszki
odrobina soli/wegety

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa - cukinię, pieczarki, paprykę, połowę cebuli - kroimy w kostkę.
Wszystko dusimy pod przykryciem - warzywa muszą być miękkie, ale nie rozpadające się.
Do mięsa dodajemy jajko, otręby, czosnek w proszku, pieprz i zioła - ugniatamy ręką.
Zwilżonymi zimną wodą rękoma formujemy z mięsa placki, nakładamy farsz, i formujemy w kulki.
Gotowe kulki układamy na lekko natłuszczonej patelni, splaszczamy.
Smażymy pod przykryciem z dwóch stron - mają się zarumienić.
Sos pomidorowy:
Marchew i pietruszkę kroimy w plastry, połowę cebuli i czosnek drobno siekamy,
 dodajemy do pomidorów. Wszystko gotujemy do miękkości warzyw,
przyprawiamy pieprzem, wegetą.
Sos miksujemy.
Gotowym polewamy mielone.


1 komentarz:

  1. ale pyszności ;)
    jeszce nadziewanych mielonych nie robiłam, fajny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń