CIASTO:
1 szklanka mąki
2 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 margaryny (ok 60g)
MASA KREMÓWKOWA:
0,75l mleka
50g margaryny
2 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki cukru
niecała 1/2 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy
DODATKOWO:
płatki nesquik
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy, dodajemy kakao, proszek, jajka i margarynę. Zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto posypujemy odrobiną mąki i wałkujemy.
Ciastem wykładamy blaszkę (średnica 24cm), pieczemy ok 20minut w temperaturze 180 stopni.
0,5l mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i margarynę - mieszamy.
Resztę mleka, budyń, mąki i jajka miksujemy.
Gdy mleko zacznie się gotować, powoli dodajemy masę. Gdy zgęstnieje, ściągamy z palnika.
Na gotowy kruchy spód wykładamy masę kremówkową, całość posypujemy kulkami nesquik.
Ciasto można zrobić też a la kopiec kreta :)
Bardzo oryginalny pomysł :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że jeszcze z niego skorzystam :) następnym razem może inne płatki
OdpowiedzUsuń