29 kwietnia 2013

Ciasto na otrębowym spodzie, z kefirem i rabarbarem



SKŁADNIKI:
ciasto:
6 łyżek otrębów
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
dodatkowo:
aromat waniliowy
1 kefir 400g
4 łyżeczki żelatyny
kilka łodyg rabarbaru
słodzik

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na spód zmiksować, wylać na blaszkę.
                                             Ciasto piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Żelatynę zalać ciepłą wodą, wymieszać do rozpuszczenia.
Gdy stwardnieje, włożyć do mikrofali i podgrzewać.
Połowę żelatyny dodać do kefiru, następnie słodzik i wymieszać.
Rabarbar pokroić w kostkę, wrzucić do rondla, 
zalać odrobiną wody i dosłodzić.
Dusić do miękkości. 
Następnie dodać resztę żelatyny i wymieszać.

Na gotowy otrębowy spód, wylać masę kefirową,
a gdy stężeje, wylać "mus" z rabarbarem - 
odłożyć do lodówki.

3 komentarze:

  1. Zdrowe i na pewno smaczne ciasto :) Kiedyś nie mogłam przekonać się do otrębów, ale właśnie dzięki takim przepisom to się zmieniło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się takie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwszy w tym roku rabarbar, musiałam coś wymyślić :)

    OdpowiedzUsuń