SKŁADNIKI ma 1 porcję:
bulion:
porcja rosołowa
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
kawałek kapusty pekińskiej
pieprz
baza do zupy:
2 łyżki pasty miso
ząbek czosnku
łyżeczka startego imbiru
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżka oleju sezamowego
30 ml sosu sojowego
pozostałe:
4 krewetki
1 jajko
kawałek schabu
liść kapusty pekińskiej
cebula
2 ząbki czosnku
czerwona cebula
cebula dymka - część zielona
makaron udon - porcja
100ml białego półwytrawnego wina
PRZYGOTOWANIE:
bulion:
Warzywa obrać i pokroić. Do garnka włożyć warzywa, porcję rosołową,
zalać wodą i doprawić pieprzem - gotować około 1,5 godziny.
schab:
Mięso gotujemy na lekko osolonej wodzie, z dodatkiem 2 ząbków czosnku i połowie cebuli
jajko:
Do gotującej się wody, wlewamy odrobinę octu i wbijamy jajko.
Jajko gotujemy ok 3 minut, ściągamy z wody i odstawiamy.
baza do zupy:
na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i sezamowy,
dodajemy drobno posiekany czosnek i imbir - podsmażamy.
Następnie dodajemy pastę miso, sos sojowy, i mieszamy.
Trzymamy na ogniu około 5 minut - mieszając.
Bazę mieszamy ze szklanką odcedzonego bulionu, gotujemy.
Na patelni lekko podsmażamy plastry schabu i krewetki,
gotowe podlewamy sosem sojowym i winem.
Dusimy kilka minut.
Cebulę dymkę kroimy.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i nakładamy do miski.
Zalewamy taką ilością zupy, aby jej poziom ledwo zakrył makaron, i układamy:
krewetki, schab, jajko, czerwona cebula, liść kapusty i posypujemy dymką.
SMACZNEGO :)
Olej sezamowy ma mocny smak, dlatego w bazie do zupy, jest "rozcieńczony" zwykłym olejem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz