9 kwietnia 2013

Szybka pizza otrębowa

Pizza na otrębowym spodzie - pieczona w mikrofali

SKŁADNIKI:
3 łyżki otrębów
szczypta proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka serka homo
przyprawy do smaku: zioła, pieprz, czosnek
2 łyżeczki jogurtu
świeży czosnek 2 ząbki, sól
rukola
pomidor
ogórek
2 pieczarki
kawałek szynki/kurczaka
2 plastry sera żółtego (Piórko 3%, lub inny odtłuszczony)

PRZYGOTOWANIE:
Otręby, jajko, serek, proszek do pieczenia i przyprawy mieszamy.
Wylewamy na płaski duży talerz i łyżką rozsmarowujemy.
Pieczemy w mikrofali na pełnych obrotach 5 minut
Szynkę/kurczaka i pieczarki kroimy w kostkę - smażymy na patelni.
Sos: czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z jogurtem, solą i pieprzem - mieszamy
Na gotowy spód nakładamy szynkę i pieczarki, przykrywamy serem 
i podgrzewamy w mikrofali minutę.
Następnie nakładamy sos czosnkowy, rukolę, pomidorki pokrojone w ćwiartki, 
plastry ogórka przekrojone na pół.
Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Rewelacyjny pomysł. Szybkie, pyszne, zdrowe danie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tego samego przepisu robię "tortillę" i wrzucam w nią warzywa, mięsko i sos :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczny przepis, jednak zastanawiam się czy mogę usmażyć tę pizze na patelni teflonowej? chodzi mi o to, czy nie rozleci się?

    OdpowiedzUsuń
  4. z tego samego przepisu robię placuszki otrębowe z patelni. Wychodzą pyszne, i dobrze odchodzą od patelni. Nie próbowałam robić większych - tak więc spróbuj i napisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam na patelni, wyszło super!
      Dziękuję ;)

      Usuń