23 lutego 2013

Naleśnik z sadzonym i warzywami



Pulchny naleśnik z sera i płatków ryżowych - "pieczony" w mikrofali, z jajkiem sadzonym i warzywami

SKŁADNIKI:
naleśnik:
3/4 szklanki płatków ryżowych
więcej niż 1/2 szkl wody
sól, pieprz
120g sera białego w kostce -można homo
1 jajko
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej 
cebulka dymka - część zielona
dodatkowo:
1 jajko
oliwa
sól, pieprz
garść mixu sałat
kawałek pomidora
kawałek ogórka
cebulka dymka - część biała

PRZYGOTOWANIE:
naleśnik:
wodę gotujemy - do wrzącej dodajemy płatki ryżowe, sól i pieprz - gotujemy około 2 minut.
Następnie płatki odcedzamy.
Do płatków dodajemy jajko, skrobię i ser biały - ugniatamy - 
użyłam ubijaczki do ziemniaków.
Dymkę drobno siekamy i dodajemy do masy - mieszamy.
Masę równomiernie nakładamy na duży płaski talerz - 
"pieczemy" w mikrofali na największych obrotach -6 minut.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy.
Dymkę kroimy drobno i wrzucamy na patelnię. Gdy się zarumieni - 
 wbijamy jajko - dodajemy sól i pieprz.
Smażymy tylko z jednej strony.
Kawałek pomidora i ogórka kroimy w słupki.
Gotowy naleśnik kładziemy na talerzu i wypełniamy farszem.
Najpierw nakładamy sałaty, później połowę słupków warzyw - 
przykrywamy jajkiem - i znów słupki.
Naleśnik składamy na pół - i przytrzymujemy wykałaczką.
Można jeść z keczupem, lub sosem czosnkowym.
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz