SKŁADNIKI:
naleśnik:
3/4 szklanki płatków ryżowych
więcej niż 1/2 szkl wody
sól, pieprz
120g sera białego w kostce -można homo
1 jajko
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
cebulka dymka - część zielona
dodatkowo:
1 jajko
oliwa
sól, pieprz
garść mixu sałat
kawałek pomidora
kawałek ogórka
cebulka dymka - część biała
PRZYGOTOWANIE:
naleśnik:
wodę gotujemy - do wrzącej dodajemy płatki ryżowe, sól i pieprz - gotujemy około 2 minut.
Następnie płatki odcedzamy.
Do płatków dodajemy jajko, skrobię i ser biały - ugniatamy -
użyłam ubijaczki do ziemniaków.
Dymkę drobno siekamy i dodajemy do masy - mieszamy.
Masę równomiernie nakładamy na duży płaski talerz -
"pieczemy" w mikrofali na największych obrotach -6 minut.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy.
Dymkę kroimy drobno i wrzucamy na patelnię. Gdy się zarumieni -
wbijamy jajko - dodajemy sól i pieprz.
Smażymy tylko z jednej strony.
Kawałek pomidora i ogórka kroimy w słupki.
Gotowy naleśnik kładziemy na talerzu i wypełniamy farszem.
Najpierw nakładamy sałaty, później połowę słupków warzyw -
przykrywamy jajkiem - i znów słupki.
Naleśnik składamy na pół - i przytrzymujemy wykałaczką.
Można jeść z keczupem, lub sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz