25 lutego 2013

Risotto z kurczakiem, papryką i cebulką


SKŁADNIKI na 3 porcje:
szklanka ryżu arborio ok 225g
350g fileta z kurczaka
1 papryka
3 x cebulka dymka
3 pieczarki
4 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1/2 łyżeczki tymianki
1/2 łyżeczki pieprzu
kostka rosołowa drobiowa
olej


 PRZYGOTOWANIE:
Ryż wrzucamy na osoloną gotującą wodę. Gotujemy do miękkości.
Często mieszamy, zwłaszcza gdy napęcznieje - żeby się nie przypalił!
Kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, nasmarowaną olejem. Dodajemy pokruszoną kostkę rosołową, pieprz, tymianek, sos sojowy - smażymy.
Paprykę kroimy w paski, cebulkę: część biała - w kostkę,  zielona - drobno siekamy.
Pieczarki obieramy i kroimy w kawałki, czosnek drobno siekamy.
Gdy kurczak jest już lekko podsmażony - dodajemy do niego warzywa 
(oprócz "zielonej" cebulki dymki) 
cały czas mieszamy - papryka ma trochę zmięknąć.
Gotowy ryż odcedzamy i wrzucamy na patelnię, dodajemy zieloną dymkę - mieszamy.
Nakładamy na talerz :)



2 komentarze:

  1. Aj, jak mozna tak potraktowac ryz do risotto! Bardzo wiele traci gotujac go tak jak ty to zrobilas.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często tak gotuję ryż - nie ja paelle - bo najczęściej gotuję go więcej, też do innych dań - np zup :P ale postaram się zmienić mój sposób "przyrządzania" :)

    OdpowiedzUsuń