10 lutego 2013

Muffiny owsiane, truskawkowo - serowe


 SKŁADNIKI:
10 łyżek otrębów granulowanych z truskawkami (Kupiec)
4 łyżki otrębów
1 jogurt truskawkowy (użyłam light jogobelli)
słodzik/ miód
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
200ml gorącej wody

PRZYGOTOWANIE:
Otręby zwykłe i granulowane zalewamy 200ml gorącej wody
i odstawiamy do napęcznienia.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Do garnka wrzucamy otręby, żółtka, proszek, słodzik i ser - miksujemy, 
masa nie musi być idealnie gładka!
Białka dodajemy do masy, i delikatnie mieszamy.
Foremkę do muffinek lekko natłuszczamy, lub wykładamy papilotkami.
Masę wylewamy do foremek - po 2 łyżki w "dziurkę".
Do reszty masy dodajemy łyżeczkę kakao, mieszamy i robimy kleksy na babeczkach 
( 1 łyżeczka masy na 1 babeczkę)
Muffiny pieczemy około 45 minut w temperaturze 180stopni.

Moje muffiny były w piekarniku trochę dłużej, dlatego się tak przyrumieniły :D

1 komentarz:

  1. Owsiane muffinki to ja bardzo lubię :3
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń