21 lutego 2013

Drożdżówki pszenno-żytnie z serem


 SKŁADNIKI:
zaczyn:
20g świeżych drożdży
1/3 szklanki mąki pszennej
odrobina soli
1/3 szklanki ciepłego mleka

1 szklanką mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
3 łyżki roztopionego masła
3 jajka
duża kostka sera białego 350g
8 łyżek cukru

PRZYGOTOWANIE:
zaczyn:
do garnka wrzucamy mąkę, ciepłe mleko, rozkruszone drożdże i sól - dokładnie mieszamy 
- użyłam trzepaczki spiralnej.
Przykrywamy i odstawiamy na ok 10 minut.
Następnie dosypujemy mąkę, dodajemy 3 łyżki cukru, masło, 1 całe jajko i dwa białka - 
żółtka odkładamy do masy serowej!
Zagniatamy ciasto i odstawiamy na kolejne 10 minut do wyrośnięcia.
Przygotowujemy masę serową:
do garnka wrzucamy kostkę sera, żółtka i 5 łyżek cukru - ugniatamy ubijaczką do ziemniaków
Gotowe ciasto wałkujemy, ma mieć grubość niecałe 0,5 centymetra. 
Szklanką wycinamy kółka.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy drożdżowe kółka,
 i po łyżeczce, nakładamy masę serową.
Z reszty ciasta można zrobić kruszonkę!
Drożdżówki pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180stopni.



2 komentarze: