SKŁADNIKI:
kruchy spód:
opakowanie otrębów granulowanych - użyłam otrębów z porzeczką "Kupiec" 130g
1/3 masła
1 łyżka słodziku / miód
masa serowa:
700g sera białego (ja użyłam 200g sera w kostce, i 500g serka "Emilki")
3 jajka
1 opakowanie kisielu cytrynowego (ma skrobię, więc zagęści masę)
skórka z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
100ml zaprawy cytrynowej
3 łyżki słodziku / miód
"mus":
100ml zaprawy cytrynowej
1 łyżeczka skrobi
"mus":
100ml zaprawy cytrynowej
1 łyżeczka skrobi
PRZYGOTOWANIE:
kruchy spód:
Tortownicę natłuszczamy odrobiną masła - tylko dno.
Do miski wrzucamy masło, otręby granulowane i łyżkę słodziku -
zagniatamy mocno ręką.
Otręby wsypujemy na tortownicę i mocno dociskamy do dna - "przyklepujemy".
Odstawiamy do lodówki na pół godziny
masa serowa:
Skórkę z cytryny ścieramy na najmniejszych oczkach tarki.
Połowę cytryny wyciskamy, pozbywamy się pestek.
Do garnka wbijamy jajka, dodajemy ser, skórkę, sok, słodzik i kisiel.
Wstawiamy na gaz i cały czas mieszamy - bardzo łatwo się przypala!
Gdy masa jest już gładka i gęsta, dodajemy zaprawę, i znów mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
"mus":
Zaprawę cytrynową wlewamy do garnuszka, dodajemy skrobię i podgrzewamy aż zgęstnieje.
"mus":
Zaprawę cytrynową wlewamy do garnuszka, dodajemy skrobię i podgrzewamy aż zgęstnieje.
Na gotowy kruchy spód nakładamy masę serową i polewamy "musem".
Zaprawę owocową można zastąpić większą ilością soku z cytryny, kisiel - budyniem waniliowym lub śmietankowym
Zaprawę owocową można zastąpić większą ilością soku z cytryny, kisiel - budyniem waniliowym lub śmietankowym
Właśnie ostatnio jestem zafascynowana ciastami, które nie wymagają użycia piekarnika. :)
OdpowiedzUsuńw takim razie polecam banoffee - krówka z bananami i bitą śmietaną, na kruchym herbatnikowym spodzie - pyszności :)
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek!;)
OdpowiedzUsuń