29 czerwca 2013

Roladka z łososia ze szpinakiem w sosie pesto



SKŁADNIKI:
 250g  łososia
150g  liści szpinaku (lub 3 kulki mrożonego)
sól, pieprz wg uznania
ząbek czosnku
olej rzepakowy do smażenia
pesto:
80ml oliwy lub oleju rzepakowego
30g orzechy pini lub włoskie
60g bazylii
sól, pieprz wg uznania
20g parmezanu
ząbek czosnku
dodatkowo:
pietruszka, koperek, miks sałat
ogórek, pomidor

PRZYGOTOWANIE:
Szpinak i drobno posiekany czosnek wrzucamy na patelnie, dodajemy odrobinę oleju i smażymy,
aż szpinak zmięknie.
Łososia przecinamy poziomo na trzy równe części. Nacieramy solą i pieprzem.
Układamy na foli aluminiowej ciasno obok siebie.
Na łososia nakładamy gotowy szpinak, i zwijamy w roladkę.
Pieczemy około 20minut w temperaturze 180 stopni.
 Gotową roladkę wyciągamy z foli i kroimy w mniejsze kawałki.
Pesto:
Czosnek drobno siekamy, parmezan ścieramy na tarce.
Wszystkie składniki miksujemy - masa nie musi być idealnie gładka.
Pietruszkę i koperek siekamy, ogórka kroimy w paski.
Miks sałat, ogórka i zieleninę mieszamy z pesto.

Na talerzu układamy sałatkę, kawałki roladki, polewamy sosem i ozdabiamy pomidorkami.
SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz