Kwaśne borówki i rabarbar, słodki waniliowy budyń
- idealne połączenie!
SKŁADNIKI:
1 budyń waniliowy
500ml mleka
3 łodygi rabarbaru
3 łyżki borówek
4 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
400 ml wody
PRZYGOTOWANIE:
Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu - dodajemy 2 łyżki cukru, mieszamy.
Następnie dodajemy borówki, znów mieszamy i nakładamy do pucharków - budyń jest gorący!
Rabarbar kroimy w małe kawałki, wrzucamy do garnka razem z 2 łyżkami cukru i zalewamy wodą.
Gotujemy do miękkości.
Żelatynę zalewamy odrobiną wody, mieszamy.
Wkładamy do mikrofali i podgrzewamy - żelatyna idealnie się rozpuści.
Gotową żelatynę dodajemy do rabarbaru i mieszamy.
Następnie nakładamy do pucharka na masę budyniową.
Zamiast rabarbaru można użyć truskawek czy innych owoców, a masę zrobić na galaretce :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz