10 lipca 2013

Ciasto z rabarbarem i owocami


 Dietetyczne ciasto na bazie skrobi kukurydzianej i otrębów, 
z owocami i rabarbarem,
galaretką i jogurtem :)

SKŁADNIKI:
spód:
4 łyżki otrębów
1 łyżka skrobi kukurydzianej
3 jajka
słodzik/cukier 3 łyżki/miód
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
100g borówek
150g truskawek
4 łodygi rabarbaru
150g wiśni
jogurt truskawkowy pitny 400g
7 łyżeczek żelatyny
woda
słodzidło

PRZYGOTOWANIE:
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Resztę składników miksujemy - gdy masa jest zbyt sucha, dodajemy trochę piany, miksujemy.
Na koniec dodajemy resztę piany i mieszamy.
Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 

Truskawki kroimy na połówki, mieszamy z jogurtem i borówkami.
4 łyżeczki żelatyny zalewamy odrobiną wody, mieszamy i podgrzewamy w mikrofali.
Rozpuszczoną dodajemy do masy jogurtowej i mieszamy.
Następnie wylewamy na upieczony blat i wstawiamy do lodówki.

Rabarbar kroimy na kawałki, razem z wiśniami wrzucamy do garnka.
Zalewamy wodą i słodzimy.
3 łyżeczki żelatyny zalewamy odrobiną wody, mieszamy i podgrzewamy w mikrofali.
Gdy rabarbar zmięknie dodajemy rozpuszczoną żelatyną i mieszamy.
Ostudzoną galaretkę wylewamy na masę jogurtową, i wstawiamy ciasto do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz