Roladki wieprzowe nadziane boczkiem, podane na
słodkim sosie żurawinowym, z dodatkiem pomarańczy...
SKŁADNIKI na 3 porcje:
400g schabu wieprzowego - 3 plastry
boczek 3-4 plastry na roladkę
3 łyżki suszonej żurawiny
4 łyżeczki żurawiny do mięs ze słoika
100ml soku pomarańczowego
sól, pieprz
cząber
czosnek
olej rzepakowy/oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Schab ubijamy, przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron.
Boczek smażymy na odrobinie oleju, następnie układamy na schabie.
Zawijamy w roladkę, nacieramy czosnkiem i cząbrem.
Owijamy folią aluminiową i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na patelnię.
Dusimy na oleju aż zmięknie.
Następnie dodajemy suszoną żurawinę i tą ze słoika, przyprawiamy solą i pieprzem - mieszamy.
Gdy sos zgęstnieje, dodajemy sok pomarańczowy i jeszcze chwilę podgrzewamy.
Roladkę kroimy w plastry, i układamy na sosie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz